"Your menstrual cycle is your oracle"

Gepubliceerd op 31 januari 2023 om 11:44

zo luidde de uitnodiging van Red School voor een gratis new year retreat in mijn inbox.
Na het lezen van het boek “Claim je cyclus, menstruatiecyclus als krachtbron” van de oprichtsters
van Red School, Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer zo’n 2 jaar geleden, ging er voor mij een
wereld open.

Blogbericht geschreven door Zinbrenger Delphine Dursin

Van het kijken naar menstruatie als iets waar bijna niemand in mijn omgeving over sprak, wat ik elke maand vervelend en pijnlijk vond en ik vaak het liefst had willen negeren, naar het mij voorzichtig openstellen voor de wijsheid en rijkdom ervan. Want Alexandra en Sjanie nemen je –zowel in het boek als online- op een warme, openhartige en liefdevolle manier mee op een hele innerlijke inwijdingsreis tot in de diepte van je wezen. Ik heb tijdens het lezen van het boek dikwijls verzucht: had iemand me dit maar eerder verteld…

Met het boek bij de hand, drukte ik thuis de menstrual cycle chart af van hun website (voor wie er ook eentje wil is dit het linkje: https://www.redschool.net/chart) om ook mijn cyclus visueel dagelijks bij te kunnen houden en er bewust op af te stemmen. Haar te leren kennen. Elk innerlijk seizoen krijgt een eigen kleurtje en zo wordt mijn cyclus mijn gids om mezelf te leren kennen. Want net zoals de natuur cyclisch in seizoenen loopt, doorloopt onze maandelijkse cyclus 4 seizoenen met elk hun eigen energie. Daar ben ik ook vandaag nog steeds mee bezig.

Niet alleen schreven Alexandra en Sjanie dus het boek (wat in het Engels trouwens “Wild power” heet, ook heel mooie titel), ze bieden live én online ook heel wat aan om dieper in het thema te duiken en vooral: om het thema bespreekbaar en deelbaar te maken met honderden vrouwen over de hele wereld. Ondertussen is er ook het boek “Wise power, discover the liberating power of menopause to awaken authority, purpose and belonging”, waar ik ondertussen in begonnen ben.

Ik volgde vorig jaar ook een gratis retreat met Nieuwjaar, waarna ik besloot in te stappen in de online “wild power immersion”. Die was zo diepgaand en intens, en bracht zoveel innerlijke informatie naar de oppervlakte, dat het me duizelde hoeveel je cyclus je kan vertellen en het me wel enige tijd kostte om het allemaal te plaatsen. De informatie omvatte ook alle niveaus: het fysieke, mentale, emotionele, energetische en spirituele. Omdat dit bij veel mensen zo is, en het aantal mensen die samen met jou dit online programma volgen, heel groot is, hebben ze bij Red School een eigen sociaal mediumplatform: Red Circle.

Een beetje zoals Facebook waar je iets kan posten en anderen kunnen op reageren, maar dan in de veilige omgeving van Red School waar ook heel wat coaches vanuit het team meelezen en reageren. We werden ook aangemoedigd om iemand te vinden in de groep, die onze eigen moedertaal sprak (alles is in het Engels), om wekelijks een ‘listening partnership’ mee te houden. Dat betekent dat je even met elkaar afspreekt, waarbij je –na even samen een minuut stilte nemen- elk om beurten 10 minuten deelt rond waar je in je cyclus bent die dag, hoe je je voelt, wat er op dat moment in je leven speelt, … en de ander alleen maar luistert, maar niet reageert. Dan draai je de rollen om. En je sluit af. Het is dus geen gesprek over en weer zoals we gewoon zijn, al kan je daar achteraf ook nog voor kiezen. Het kan ook zijn dat je gewoon samen stil bent. Maar die listening partnership op zich doet al heel veel met je. Je deelt, zonder op voorhand te bedenken wat je gaat delen.

En zo ging ook de retreat. Eigenlijk was het een echte menstrual medicine circle.

Ook nu weer namen Alexandra & Sjanie ons met honderden tegelijk mee in een veld met afstemming op onze cyclus en kon je voelen hoe je ingebed bent in een groter (cyclisch) geheel, heel bijzonder. We werden in een visualisatie uitgenodigd om in onze eigen cyclus te stappen, letterlijk, alsof die voor je op de grond zou liggen en te luisteren naar welke beelden, woorden, vormen van kennis of weten daaruit vanuit elk innerlijk seizoen naar ons toekwam. We werden ook uitgenodigd om te voelen tot welke intentie onze cyclus ons het komende jaar uitnodigt.

Na de visualisatie bleven we in die onderdompeling en werd er muziek opgezet. We kregen 20 minuten om er op een creatieve, speelse, eigen manier mee verder te gaan: bewegend, automatisch schrijvend, tekenend, in een collage, … Nadien kwamen we terug in de groep en kon er gedeeld worden (dat kan ook doorlopend in de chat), waar Sjanie & Alexandra feedback op gaven. Herkenbare verhalen die bij velen resoneerden.

Ten slotte kregen we ‘het huiswerk’ mee om bij de volgende bloeding de intentie die we meekregen, mee te nemen, om ons dieper zelf te vertellen: ja, dit is waar ik dit jaar mij wil aan wijden. En erop te vertrouwen dat je cyclus je zal gidsen, de stapjes aan je geopenbaard zullen worden in het komende jaar, maand na maand.

Voor wie nieuwsgierig geworden is om Sjanie & Alexandra zelf aan het woord te horen: er zijn ook heel wat (gratis) podcasts te beluisteren via Red School op Spotify. Daar kan je trouwens ook de playlists vinden per innerlijk seizoen met muziek die Sjanie samenstelde. Gewoon zoeken naar Sjanie Hugo Wurlitzer.Delphine Dursin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.