Voordat het leven ons inhaalt: schoolproject Kenia

Gepubliceerd op 1 mei 2023 om 08:57

Afgelopen maand hadden we het in de groeicirkel van de Zinbrengers groep over het schoolproject in Kenia dat Frank helpt begeleiden met advies. Eén van de dingen die me bijbleef is hoe het leven ons inhaalt. We kunnen gepassioneerd zijn door dingen, voelen dat het onze missie is, maar dan toch op één of andere manier afgeleid raken door dagdagelijkse dingen. Daar hoeft trouwens niet altijd iets mis mee te zijn, maar we mogen onze dromen en wensen natuurlijk niet helemaal uit het oog verliezen. Daarom hierbij even de inspirerende woorden van Zinbrenger Frank De Ryck over zijn passie.

Waarom ik zo passioneel ben over het schoolproject/naaiatelier in Eldoret (Kenia)

Kort na het ontstaan van de Post Corona group tijdens de Coronaperiode hadden we internationale contacten met mensen uit verscheidene landen over de wereld. De bedoeling was om onderling ideeën uit te wisselen om projecten op te zetten na de Coronaperiode.  Spijtig genoeg is de (veelbelovende) beweging ter ziele gegaan.  

Toch heb ik uit de contacten, die liepen via facebook, achteraf een interessant contact overgehouden met Esther, directeur van het Sower schoolproject in Eldoret (Kenia).  

Spoedig begonnen we regelmatig (dagelijks) berichten uit te wisselen over haar groei en situatie van de school, van 350 kinderen uit de slums. De kinderen zijn afkomstig van veelal jonge meisjes en vrouwen die werden verleid in het rurale gebied van Eldoret (nabij de grens met Oeganda, in het Noord-Oosten van Kenia.  

Van het één kwam het ander.  Ik geloof heel hard in de missie van Esther, die vanuit een christelijke achtergrond (ik denk pinksterbeweging) vooral steun wil geven om een beter leven te creëren voor zowel de ouderen, die veelal erg verspreid leven en helemaal geen bron van bestaan hebben, de jonge vrouwen die nu een ambacht worden aangeleerd naast een sociale ontmoetingsplaats in het naaiatelier.  

Ondertussen zijn we er al in geslaagd om hen een begin van economische en huishoudkunde opleiding te geven zodat de meest creatieve onder hen een mini-onderneming uit de grond kunnen stampen.  

Dit wordt heel hard gestimuleerd, het nemen van initiatief, de eigen inbreng, het empoweren van de vrouwen, het belonen van ondernemingsgeest en het zorgen voor elkaar en de gemeenschap.

Wat de school zelf betreft: 350 leerlingen komen dagelijks naar de school vanuit de ruime omtrek van Eldoret.  Zij krijgen een maaltijd en leren lezen en schrijven, ook een potje koken.

Vooral het transport van deze kinderen is een pijnpunt en er wordt gestreefd om hen gemakkelijker naar school te brengen.  Een wagen zou een een grote stimulans zijn om de verschillende sociale projecten uit te voeren en ook in slums mensen te kunnen bezoeken en hen van basisvoedsel te voorzien.

Daarnaast zijn middelen nodig om de school verder uit te bouwen en te voorzien in lessen in economie en naaien, naast algemene vorming en vrouwenemancipatie.

Naast de school en het naaiatelier worden ook plannen gemaakt om te beginnen met een landbouwproject om zelf te voorzien in een aanbod van verse groenten, bonen en maïs, hun basisvoedsel. 

Ondertussen werd door het beëindigen van de huurovereenkomst van de oude school door de grondeigenaar, uitgekeken naar een nieuwe locatie.  

Die werd gevonden en ondertussen hebben we een nieuw gebouw kunnen oprichten, als hoofdgebouw van de nieuwe school, ook werden redelijk moderne latrines aangelegd en werd een waterput geboord.

Er zijn verder nog vele plannen zowel met het naaiatelier, het landbouwproject maar ook stimuli (kleine leningen) om zelf met een zaak te starten.  

Kortom grote plannen en grote noden, waaraan ze zelf werken door fondsenwerving en contacten met belangrijke (buitenlandse) bedrijven en foundations.

Stappen waarin ik hen volmondig help en steun. Wil je meer info over het schoolproject of zelf ook steunen? Neem dan een kijkje op de website van Frank www.kamieleke.be/schoolproject-kenia/ 

Je vindt er foto's, filmpjes en een rekeningnummer om een steunende bijdrage te leveren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.